(NIET) DOORVERTELLEN
Een voorstelling tijdens Theater Na de Dam
Zestien jongeren in een klaslokaal. Geschiedenisboeken vol met verhalen, die plots tot leven lijken te komen. Hoe zag Zaanstad er uit in tijden van oorlog? Hoe is het om te moeten onderduiken? En hoe bouw je een nieuw leven op als alles ineens anders is?
Jongeren van Theaterschool Theatermijn uit Zaandam vertellen verhalen over het leven tijdens en na de oorlog. Verhalen die aan hen zijn verteld door Zaanse overlevenden van de Tweede Wereldoorlog. Verhalen over opgroeien in oorlogstijd. Over onderduiken en verzet. Over "heel graag willen praten" en ‘’vergeet het nou maar, het is voorbij.’’ Echte verhalen die we moeten blijven vertellen. Aan elkaar, in de klas en aan de volgende generatie.
Zestien jongeren in een klaslokaal, toen en nu. 80 jaar verschil, maar is er in de tussentijd wel echt zo veel veranderd?
4 mei om 21.00 uur & 5 mei om 14.00 uur
Kosten: gratis
Theater Na de Dam
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar zijn er zo’n 45 jongerengroepen die een voorstelling spelen. Jongeren verdiepen zich samen met theatermakers in de geschiedenis van hun wijk ten tijden van de Tweede Wereldoorlog en interviewen ouderen uit de buurt over hun herinneringen. Die gesprekken gebruiken zij als basis voor hun voorstelling.
SPEL: Leerlingen Theaterschool Theatermijn
REGIE: Imme Scheffer, Max Wind en Coise van der Aart
MET DANK AAN: Zij, die hun ervaringen uit de oorlog met ons wilden delen
ORGANISATIE: Theatermijn in samenwerking met Stichting Theater Na de Dam, de Kooger Vermaning en het 4 en 5 mei Comité Zaanstad